wat is detacheren

Fiksen is een bedrijf dat actief is in de arbeidsbemiddeling. Zo bieden wij verschillende diensten, waaronder detachering. Maar wat is detachering nou precies? En hoe verschilt het ten opzichte van uitzenden? Daar gaan we in deze pagina dieper op in. Dus, ben jij benieuwd? Lees dan vooral verder.  

Wat is detacheren? 

Je vraagt het je misschien wel af… Wat is detacheren nou precies? Nou, detacheren is het proces waarbij een werknemer in dienst is bij een detacheringsbureau. Hierbij wordt de werknemer voor een vastgestelde periode en tarief beschikbaar gesteld aan een opdrachtgever. Het aantal te werken uren per week en de duur van de inleenperiode staan van tevoren vast. Dit is fijn want dit biedt zekerheid aan beide partijen.  

Het detacheringsbureau dient als formele werkgever en betaalt het salaris van de werknemer. Dit is inclusief secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioen en vakantiedagen. Dit geeft de werknemer een vast inkomen en vaak betere arbeidsvoorwaarden. Dit terwijl de opdrachtgever een vergoeding betaalt voor de geleverde diensten en verzekerd is van de beschikbaarheid van de medewerker.  

Wat is uitzenden? 

Nu weten we wat detacheren is, maar wat is uitzenden nu precies? Uitzenden is het proces waarbij personeel op flexibele basis en tegen een vooraf vastgesteld tarief ter beschikking wordt gesteld. Zowel het aantal te werken uren per week als de duur van de inleentermijn is flexibel. Dit stelt bedrijven in staat snel extra personeel in te zetten bij bijvoorbeeld naderende projectdeadlines, ziekte van eigen medewerkers of als tijdelijke oplossing bij personeelswerving. Uitzendwerk is meestal van kortere duur, variërend van een dag tot enkele maanden. 

Een belangrijk aspect van uitzenden is de flexibiliteit voor zowel de werknemer als de werkgever. Werknemers kunnen snel aan de slag en hebben de vrijheid om verschillende opdrachten aan te nemen. Dit terwijl werkgevers snel kunnen inspelen op fluctuaties in de werkdruk zonder lange termijn verplichtingen. Hoe fijn is dat?  

De belangrijkste verschillen 

Wat is detacheren en wat is uitzenden? We hebben het hierboven uitgebreid toegelicht. Detacherings- en uitzendbureaus worden vaak door elkaar gehaald. Hoewel beide vormen van werk betekenen dat werknemers tijdelijk bij een bedrijf werken, zijn er grote verschillen tussen de twee. Die bespreken we hieronder.  

Duur van de opdracht: 

  • Detacheren: Meestal langere duur (enkele maanden tot jaren) 
  • Uitzenden: Meestal kortere duur (enkele dagen tot maanden) 

Werkzekerheid: 

  • Detacheren: Meer werkzekerheid door langere opdrachten en vaak een vast contract bij het detacheringsbureau. 
  • Uitzenden: Minder werkzekerheid door kortere opdrachten en vaak tijdelijke contracten. 

Arbeidsvoorwaarden: 

  • Detacheren: Vaak betere arbeidsvoorwaarden zoals pensioenregelingen en opleidingsmogelijkheden. 
  • Uitzenden: Basis arbeidsvoorwaarden zonder lange termijn verplichtingen. 

Kosten voor de opdrachtgever: 

  • Detacheren: Vaak hogere kosten door de langdurige duur van de inzet en uitgebreidere arbeidsvoorwaarden. 
  • Uitzenden: Lagere kosten voor kortere periodes en eenvoudiger in te zetten voor tijdelijke pieken. 

Wanneer kiezen voor detacheren of uitzenden? 

Wat is detacheren en hoe verschilt het van uitzenden? Je hebt het allemaal gelezen. Of je kiest voor detacheren of uitzenden hangt af van de situatie waarin je zit als opdrachtgever. Zo is detacheren ideaal wanneer een bedrijf behoefte heeft aan specialistische kennis voor een langere periode of wanneer er sprake is van projecten met een langere looptijd. Het biedt stabiliteit en continuïteit, wat vooral belangrijk is in complexe of langdurige projecten. 

Maar, uitzenden is daarentegen geschikt voor situaties waarin een bedrijf snel en flexibel personeel nodig heeft voor kortere periodes. Denk hierbij aan seizoensgebonden werk, tijdelijke pieken in de werkdruk of vervanging van medewerkers bij ziekte of verlof. Het biedt maximale flexibiliteit zonder langdurige verplichtingen.  

Kom in contact met Fiksen Personeelsdiensten

Geen zorgen! Fiksen kan jou hierbij helpen. Bij Fiksen bieden we verschillende diensten aan en zullen wij jou helpen bij het maken van de juiste keuze. Alles weten over detacheren en uitzenden? Lees het gerust op onze website. Heb je nog vragen? Twijfel niet en neem contact met ons op. Verbinden, ontzorgen en meedenken, dát is de kracht van Fiksen!

LinkedIn en Instagram