hovenier

Wil je Hovenier worden? Ben je op zoek naar een passende opleiding? Dan ben je bij Fiksen Personeelsdiensten aan het juiste adres! Het pad naar het worden van een professionele Hovenier biedt verschillende mogelijkheden op zowel hbo- als mbo-niveau, met diverse specialisaties om uit te kiezen. In deze tekst zullen we dieper ingaan op de beschikbare opleidingen, toelatingseisen en wat je kunt verwachten van het opleidingstraject.  

  1. Mbo Vakbekwaam Hovenier BOL:  

Deze opleiding op mbo-niveau 3 is perfect voor wie op zoek is naar een praktijkgerichte leerweg. Om toegelaten te worden tot de BOL-leerweg dien je te beschikken over een diploma van het vmbo-kader, vmbo-theoretisch of gemengde leerweg, een mbo-opleiding niveau 2, of een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas van de havo of vwo. Tijdens de opleiding, die grotendeels op school plaatsvindt, leer je alles over tuinaanleg en –onderhoud, het gebruik van gereedschap en machines, en het omgaan met klanten en collega’s.  

  1. Mbo Vakbekwaam Hovenier BBL: 

De BBL-leerweg biedt dezelfde opleiding, maar dan in combinatie met werk bij een erkend leerbedrijf. Dit is ideaal voor wie liever direct praktijkervaring opdoet. Je ontvangt een vergoeding van je leerbedrijf en gaat één of twee dagen per week naar school voor de theoretische aspecten van de opleiding.  

  1. Hbo Tuin en Landschapsinrichting: 

Op hbo-niveau kun je kiezen voor de opleiding Tuin en Landschapsinrichting aan de Hogeschool. Om toegelaten te worden heb je een havo- of vwo-diploma nodig, of een mbo-diploma niveau 4 met bepaalde vakken op havo-eindexamenniveau. Tijdens deze opleiding leer je ontwerpen en plannen maken voor tuinen en landschappen.  

  1. Hovenier opleiding 

Er zijn verschillende scholen die alternatieve routes bieden om hovenier te worden. Hierbij ga je direct aan het werk bij een hoveniersbedrijf. Vaak wordt de opleiding dan betaald door de werkgever en vindt er deels online studie plaats. Hierdoor kun je op je eigen tijd studeren.  

Aanvullende cursussen voor het beroep als Hovenier  

Voor een baan als Hovenier zijn er verschillende cursussen die een waardevolle aanvulling zijn op je opleiding en ervaring. Voorbeelden hiervan zijn:  

  1. EHBO en BHV: Het hebben van deze basiskennis kan van toepassing zijn bij noodsituaties op de werkplek, vooral in een omgeving waar gereedschap en machines worden gebruikt.  
  1. Veilig werken met machines: Cursussen gericht op veilig werken met specifieke machines zoals: kettingzagen, heggenscharen en grasmaaiers, kunnen helpen om ongelukken en letsel te voorkomen.  
  1. Bestrijding van ziekten en plagen: Kennis van plantenziekten, plagen en onkruidbestrijding is essentieel voor het onderhoud van groenvoorzieningen. Cursussen die zich richten op geïntegreerde gewasbescherming en milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden kunnen jou helpen je te onderscheiden.  
  1. Snoeitechnieken: Het beheersen van verschillende snoeitechnieken is belangrijk voor het onderhouden van bomen, struiken en planten. Deze cursussen kunnen jouw vaardigheden verbeteren.  
  1. Tuinontwerp en –aanleg: Hoewel dit meer gerelateerd is aan ontwerp en aanleg, kan kennis van tuinarchitectuur en landschapsontwerp je helpen om beter te begrijpen hoe verschillende elementen in een tuin samenkomen en hoe je dus beter de kans kunt adviseren.  

Heb je interesse in een baan als Hovenier? 
Wil je graag aan de slag als Hovenier? Kom in contact met Fiksen Personeelsdiensten, wij kunnen jou helpen bij het vinden van dé juiste baan! Neem vandaag nog contact op. We hebben een breed scala aan vacatures beschikbaar in de groensector. We staan klaar om jou te adviseren of jouw vragen te beantwoorden. Of je nu net bent afgestuurd, op zoek bent naar een nieuwe uitdaging of een ervaren Hovenier bent, wij hebben mogelijkheden voor iedereen!